неделя, 3 април 2011 г.

Кой е отговорен за напълняването



Предразположеността към напълняване е наследствена, няма спор. Но “лошите” гени не са единствената предпоставка за увеличаването на мазнините в организма. Силната воля и мотивация са достатъчни, за да се преборите с трупането на килограми, освен ако няма друга причина за нежеланото напълняване, като хормонални нарушения и други здравословни проблеми. Навиците, които се формират още в детството са определящи за поведението на възрастния човек. Не толкова гените, колкото хранителните навици имат пряко отношение към масовото затлъстяване.

Как да предпазим децата си от напълняване в по-зряла възраст?

Като отговорни родители трябва да им създадем добри навици още от сега. Осигуряването на плодове и зеленчуци към всекидневното меню се подразбира. Когато детето иска нещо сладичко можем да му предложим по-здравословен десерт като йогурт, сушени плодове, пресен плод, мляко. Шоколадовите награди формират погрешно възприемане на полезните храни от децата. Възнаграждавайки ги винаги с шоколад за всяка добра постъпка, ние всъщност им показваме, че могат да похапват от тези храни неограничено. Изкушенията в супермаркетите и рекламите по телевизията предразполагат децата към нездравословно хранене. Няма как да похапвате пред децата “лоши” въглехидрати и да им обяснявате, че трябва да консумират плодове. Дайте пример със себе си, така и малчуганите ще проявят инициатива да похапват плодове и зеленчуци.

4 коментара:

  1. Това е доста сериозен проблем сред малките :(
    Според мен децата все по-малко спортуват. Седенето пред телевизора и компютъра също трябва да се ограничи.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, напълно съм съгласна с теб.

    ОтговорИзтриване
  3. Статията е много добра, дано я прочетат повече майки! Винаги ми е било мъчно, когато видя някое наистина дебеличко дете, че не е научено как да се храни правилно...

    ОтговорИзтриване
  4. Много е сладичко детето, има много красиви очи, нека е живо и здраво. Статията и на мен ми харесва и съм също на мнение, че като едни истински отговорни родители трябва да им създадем добри навици още от сега. Осигуряването на плодове и зеленчуци към всекидневното меню се подразбира. Те се учат от нас и попиват веднага всичко което трябва и не трябва и за да имат добър старт, трябва да им осигурим идеалният пример.Когато детето иска нещо сладичко можем да му предложим по-здравословен десерт като йогурт, сушени плодове, пресен плод, мляко. С този шоколад ако веднъж им дадем после трудно ще се откажат от него, нека се замислим ние самите как го обичаме. затова по малко но от всичко.

    ОтговорИзтриване